Het rookverbod is niet de enige regel die de café- of bareigenaar wordt opgelegd. Een gezonde levensstijl is tegenwoordig erg belangrijk en de overheid wil dit graag bevorderen. Soms is dit weleens lastig voor de eetcafés. Ook ouderwetse kroegen hebben het hierdoor een stuk zwaarder. Ook al zeggen ze dat gezelligheid geen tijd kent, in de werkelijkheid is het heel anders. Verplichte sluitingstijden en andere regels maken het niet altijd gezelliger.
NIX 18
Behalve het rookverbod is de kans groot dat men straks ook niet meer op het terras mag roken. Daarnaast is de leeftijdgrens voor het nuttigen van alcohol sinds januari 2014 gestegen naar 18 jaar, terwijl dit voorheen 16 jaar was. Dit om jongeren te beschermen tegen de schade die alcohol aan kan richten. Een goed initiatief, alleen heeft het helaas als gevolg dat deze jongeren massaal kiezen voor andere plekken waar ze wel kunnen drinken. Eigenlijk is dat jammer. In het café is er meestal nog iets van sociale controle, en deze controle valt nu vaak weg omdat ze in eigen kring gaan drinken. De horecaondernemer loopt hierdoor ook omzet mis, ook de omzet van de jongeren die wel gewoon een frisje drinken omdat vaak iedereen onder de 18 geweigerd wordt. Als er binnen een jaar in een horecagelegenheid toch drie keer alcohol wordt geschonken aan iemand onder de 18 kan de ondernemer zijn drankvergunning (tijdelijk) kwijtraken. Hier worden soms minderjarige ‘mystery guests’ voor ingezet om te kijken of ze alcoholische dranken geschonken wordt of niet. Mede daardoor nemen veel bars en cafés vaak niet het risico om jongeren onder de 18 binnen te laten.
De pinda’s van de bar
Veel zout eten is niet goed voor de gezondheid, daarom wordt er door de stichting NoSalt.nl aan de horeca geadviseerd om minder zout te gebruiken in het voedsel en geen pinda’s meer aan te bieden op de bar. Buiten het feit om dat die zoute pinda’s erg lekker zijn bij de borrel, werd de gast er ook nog dorstig van, wat natuurlijk gunstig was voor de omzet.