Rookverbod

Voor de openbare ruimtes, werkplekken en horeca is er sinds oktober 2014 een rookverbod ingesteld. Ook voor de kleine cafés zonder personeel geldt dit rookverbod. In de tabakswet staat omschreven dat de bezoekers van het café en de werknemers recht hebben op een rookvrije omgeving. In eerst instantie was dit niet van toepassing op cafés die kleiner waren dan 70 vierkante meter, maar de Hoge Raad heeft beslist dat ook hier niet meer gerookt mag worden.

Roken op het terras

Op dit moment mag er nog op een overkapt horecaterras in de buitenlucht gerookt worden, mits het terras aan één kant ook echt helemaal open is. Daarbij mag men binnen geen last hebben van de rook. De eigenaar van de horecagelegenheid mag zelf bepalen of er wel of niet op dit terras gerookt mag worden. Een vaste aanbouw is geen terras, in een serre mag dus niet gerookt worden. Ook op terrassen die bijvoorbeeld in een publieke ruimte liggen, zoals in een winkelcentrum, heerst een rookverbod. De e-sigaret valt niet onder het rookverbod omdat hier geen tabak in zit. Het is wel zo dat als er bijvoorbeeld met een waterpijp wordt gerookt en er zit tabak in de waterpijp, dat dit dan wel onder het rookverbod valt.

De speciale rookruimte

Er mag nog wel in een aparte ruimte worden gerookt, maar dan moet deze ruimte wel met een deur af te sluiten zijn en buiten de ruimte mag men geen last hebben van de rook. Het is ook verboden om een ruimte te gebruiken als rookruimte die gebruikt moet worden als doorgang naar een andere ruimte in de horecagelegenheid. De ruimte moet speciaal gebruikt worden om te roken en dat moet duidelijk zichtbaar zijn. Niemand mag in deze ruimte werken, ook de eigenaar niet. Zelfs de glazen mogen hier niet worden opgehaald. Pas nadat de rookruimte is afgesloten, dus na sluitingstijd mag de rookruimte schoongemaakt worden. Deze rookruimtes zullen uiterlijk in 2020 ook verboden worden.

Naleving rookverbod

De NVWA ofwel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt toezicht op het naleven van het rookverbod. Controleurs voeren regelmatig inspecties uit. Ze komen onaangekondigd langs en mogen alle ruimtes controleren. Wordt er ergens gerookt waar dat niet mag, dan kan de eigenaar een geldboete verwachten. De eigenaar kan ook de politie inschakelen als er ergens wordt gerookt waar dat niet mag en de gast weigert om de regels na te leven.