Wat is een bar of een café?

Een café of bar, er zijn verschillende benamingen voor. Denk maar aan de woorden: kroeg, knijp, dranklokaal, pub en nog veel meer. Maar wat is een bar of café eigenlijk? Het café of de bar is een plek waar men meestal naartoe gaat voor een gezellig avondje uit. Je vindt ze overal in de stad, maar ook in het dorp. Naar het café of de bar ga je om te genieten van de gezelligheid, voor een praatje en soms ook voor de muziek. Het is in ieder geval een sociaal gebeuren.

Drinken in de bar of het café

Natuurlijk worden er in de bar of in het café ook allerlei soorten drank geschonken. Van non-alcoholische dranken tot aan alcoholische dranken. Er zijn zelfs bars die een bepaald thema hebben, zoals een wijnbar of een gin bar. Vanzelfsprekend wordt er in dit soort zaken voornamelijk wijn of gin geschonken. Toch kan je in veel cafés ook gewoon een kopje koffie of thee bestellen.

Een onderdeel van de horeca

De eerste cafés ontstonden in de 17e eeuw. Van oorsprong waren dit koffiehuizen. Het woord café is dan ook afgeleid van het Franse woord voor koffie. In eerste instantie werd er voornamelijk koffie geschonken, maar later gingen ook de zaken waar bier werd geschonken zichzelf een café noemen. De verscheidenheid in de cafés werd steeds groter, net zoals het aanbod aan verschillende dranken. Er kwamen onder andere bruine cafés, cocktailbars, grand cafés en buurtcafés. Alle cafés en bars worden samen met de restaurants en hotels de horeca genoemd.

Speciale woordenschat voor het café

Het café en de bar vervult voornamelijk een sociale functie. Stamgasten ontmoeten elkaar aan de bar of aan de stamtafel en maken hier een praatje met elkaar. Het is een ontmoetingsplek voor veel mensen, zowel voor jongeren als voor ouderen. Er zijn zelfs in de loop der jaren speciale woorden ontstaan voor het bezoeken van het café of de bar. Zo kennen we bijvoorbeeld het woord ‘kroegentocht’. Dit wordt gebruikt als mensen van plan zijn om op één avond een paar verschillende zaken te bezoeken. Of als je veel in het café komt bestaat de kans dat je een ‘kroegenloper’ of een ‘kroegtijger’ wordt genoemd. Stamgasten zijn de mensen die als vaste gast in een bepaalde zaak komen. Ook ‘stappen’ of ‘uitgaan’ zijn veel gebruikte termen voor een avondje uit naar het café of de bar.

Kun je zomaar een café beginnen?

Vandaag de dag kun je niet zomaar een café of een bar beginnen. Je moet meestal aan een hele reeks eisen voldoen. Vanaf 1966 heeft bijvoorbeeld de Rijksoverheid een aantal regels gesteld eer je van een café mag spreken. Zo moet een café een minimale oppervlakte hebben van 35 vierkante meter, er moeten aparte toiletten zijn voor vrouwen en mannen en het café moet een bepaalde hoogte hebben. Deze regels betekenden het einde voor de talloze huiskamerkroegjes. Alleen het kleinste café van Nederland mocht blijven bestaan, dit is de Moriaan in Maastricht met een oppervlakte van minder dan 20 vierkante meter.