Werken in een bar

Als je erg kunt genieten van sociale contacten, is het misschien een leuk idee om in een bar te gaan werken. Met name in de zomerperiode is er zowel in het binnenland als in het buitenland veel vraag naar tijdelijk personeel in de horeca. Dit is een ideale kans om te onderzoeken of het werk in een bar of café daadwerkelijk bij je past. Voordat je gaat solliciteren is het zeker aan te raden om jezelf te verdiepen in het beroep van barman of barvrouw. Er zijn namelijk een aantal zaken die je moet weten en een aantal eigenschappen die je moet hebben.

[IMAGE=d085LGbiCPpv.jpg]

Leidraad voor het werken in een bar

[IMAGE=c5xwVFfxOdJj.jpg]

  [IMAGE=duer4xfuUr39.jpg]

 • Elke bar en ieder café heeft zijn eigen klantenkring. Door een aantal verschillende bars te bezoeken kun je ontdekken in welke sfeer je jezelf het meest thuis voelt en in welke soort bar je wilt werken.
 • Om zelfstandig achter de bar te mogen werken heb je een SVH-diploma Sociale Hygiëne nodig. Sta je altijd met iemand anders achter de bar, dan volstaat het indien één persoon dit diploma op zak heeft.
 • Als je zelfstandig in een bar of café aan de slag wilt gaan, is het erg handig om diverse soorten alcoholische dranken te kennen en te weten hoe ze gemixt:https://eten-en- drinken.infonu.nl/cocktails/50029-technieken-methoden-voor-het-maken-van-cocktails.html dienen te worden.
 • De barman/barvrouw is het visitekaartje van de bar. Daarom is het belangrijk dat je makkelijk contact kunt maken met vreemden en dat je altijd een glimlach op je gezicht kunt toveren.
 • Indien er in een gelegenheid veel alcohol gedronken wordt, kunnen er soms vervelende situaties ontstaan. Daar moet je goed mee om kunnen gaan en bovendien moet je zoiets tijdig kunnen signaleren.
 • Mensen die aan de bar zitten te drinken, beschouwen de barman of -vrouw vaak als klankbord, dus je moet een goed luisterend oor kunnen bieden.
 • Ook al werk je in een kleine bar, je hebt een staand beroep en loopt heen en weer. Zorg daarom voor goed schoeisel en trek bijvoorbeeld je comfortabele Nike Schoenen aan tijdens het werk.
 • Mensen die een bar bezoeken zijn vaak uitgelaten en er wordt dan ook wel eens geflirt. Met name met de barman of -vrouw. Leer jezelf aan om daar tactisch op te reageren, zodat de sfeer ontspannen blijft en de betreffende gast zich niet totaal afgewezen voelt.
 • Jij bent er verantwoordelijk voor dat het gezellig blijft in de kroeg en je kunt daarom niet teveel drinken. Je dient immers altijd alert te blijven op wat er om je heen gebeurt.
 • Als je in een bar werkt, is de kans groot dat je vaak tot diep in de nacht door moet werken.
 • Besef goed dat het werken in een bar een grote invloed zal hebben op je privéleven. Het is immers het drukst in een bar wanneer de meeste mensen vrij zijn. Dit betekent dat je vaak zult moeten werken op de momenten dat je familie en vrienden vrij zijn en tijd hebben om leuke dingen te doen.

Het werken in een bar is een erg gevarieerde bezigheid en je zult ongetwijfeld vele gezellige avonden hebben terwijl je geld verdient.