Cafégebruiken

Vroeger werd er vooral in het zuiden van Nederland de overledene opgebaard in de plaatselijke kroeg. De kist werd dan vaak op de biljarttafel gezet. Na de begrafenis werd hier dan ook meestal de Brabantse ‘koffietafel’ gehouden.

Het loon omzetten in drank

Daarbij was het vroeger heel normaal dat je na je werk naar de kroeg ging. Het nadeel voor sommige gezinnen was dat de mannen het loon in die tijd nog in een ‘loonzakje’ kregen aan het einde van de werkweek of maand. Soms werden die loonzakjes in de kroeg door de werkgever uitgedeeld. Vaak ging een aardig deel van het loonzakje dan al direct op aan drank, om achterstallige rekeningen te betalen of omdat men zich even ‘rijk’ voelde. Tegenwoordig staat er dan ook niet voor niets in de wet dat het loon niet meer in een horecagelegenheid uitbetaald mag worden.

Een rondje geven

Als iemand een rondje geeft aan de hele groep dan noemt men dat een ‘tournee’ of gewoon een rondje. Een rondje voor de hele zaak is een drankje voor iedereen in de zaak, wat ook wel een “tournée générale” genoemd wordt. Juist dit soort rondjes werden vaak gedaan in een overmoedige bui met een vol loonzakje in je zak. Er werd dan aan de bel getrokken die aan de bar hangt.