Tips voor stamgasten

Stamgasten verzamelen zich vaak rond een stamtafel en komen vaak in hetzelfde café. De bediening kent de stamgasten vaak bij naam en weet doorgaans wat ze graag drinken. Soms is een handgebaar genoeg voor de bediening om te weten wat de stamgast graag wil drinken. De stamgasten kennen meestal ook de namen van het bedienend personeel en/of de eigenaar. Ze voelen zich verbonden met de kroeg en voor het personeel worden deze vaste gasten soms een soort van kennissen. Soms kan dit ook een lastige situatie zijn. Stamgasten die zo ingeburgerd zijn, kunnen zichzelf ook bepaalde rechten toe-eigenen die misschien niet stroken met de werkwijze van de eigenaar of het bediend personeel.

De bon van de stamgast

Het gebeurd ook nog weleens dat een stamgast een bon heeft die hij of zij een poosje mag laten staan. Hier worden iedere keer de consumpties op bijgeschreven die de stamgast neemt, en de bon wordt één keer in de zoveel tijd afgerekend. Hou altijd wel de bon in de gaten, ook als een stukje service naar je gasten toe. Een dergelijke bon kan namelijk ongemerkt toch oplopen en laat de stamgast misschien schrikken wanneer het tijd is om te betalen. Vaak is het beter om even een “tussenstand” door te geven, zodat de stamgast het beter in kan schatten of de hoogte van de bon nog voldoet aan het budget wat hij te besteden heeft.

Stamgasten in de hoofdrol

Er zijn veel komische series met stamgasten in de hoofdrol. Denk maar aan de Amerikaanse televisieserie ‘Cheers’. Ook de Nederlandse serie ‘t Schaep met de 5 pooten’ ging over een groepje stamgasten.