De bruine kroeg

De bruine kroeg is nog altijd één van de populairste plekken om uit te gaan in ons land. Deze kroegen bestaan al honderden jaren en zijn altijd de plek geweest om iets te drinken, een hapje te eten en vooral om andere mensen te ontmoeten. Hét kenmerk van een echte bruine kroeg is de afwerking met bruinkleurig of bruin geverfd hout. Maar ook kleinschalige cafés en bars die dit kenmerk niet hebben kunnen veel van dezelfde faciliteiten aanbieden en door hetzelfde publiek worden bezocht.

[IMAGE=cdf6fHcTvKFK.jpg]

Wat is een bruine kroeg eigenlijk?

[IMAGE=bYqUegdKdxZa.jpg]

Deze horecagelegenheden gaan waarschijnlijk helemaal terug tot de middeleeuwse herbergen. Een bruine kroeg of bruin café is een klein etablissement waar mensen na het werk naartoe gaan om iets te drinken en vaak ook iets te eten. Deze kroegen zijn meestal voorzien van gedimde verlichting, bevatten een bar met barkrukken waar bier, sterke drank en hapjes kunnen worden besteld, en hebben lage tafels, banken en stoelen waaraan gasten kunnen zitten. De theorie is trouwens dat bruine kroegen een kenmerkende kleur krijgen vanwege het feit dat er veel gerookt werd. Alles in de kroeg kreeg na verloop van tijd dezelfde egale bruine tint.

[IMAGE=fLJhh7dLbEck.jpg]

Wat doe je in een bruine kroeg?

Een bruine kroeg is er in eerste instantie om gezelschap te zoeken. Mensen praten, drinken samen een biertje, leggen een kaartje, lachen of doen zelfs een dansje. Door overvloedig alcoholgebruik kan het ook voorkomen dat sommige van de klanten wat later op de avond met elkaar op de vuist gaan. Natuurlijk is het ook een plek om interessante mensen te ontmoeten, nieuwe vrienden te maken, te flirten en een partner op te pikken. Maar ook voor solo-activiteiten is een bruine kroeg een geschikte plek. Mensen die even aan de sleur van thuis willen ontsnappen kunnen een toevluchtsoord zoeken aan de bar, waar de barman ze regelmatig een nieuw drankje bezorgt. De installatie van gokkasten, dartboards en tv’s biedt extra entertainment, zodat men niet alleen op het gezelschap van andere mensen is aangewezen. Er zijn zelfs ‘literaire cafés’ met een uitgebreide boekenkast en de laatste tijdschriften.

De bruine kroeg in de 21e eeuw

Deze kroegen bestaan in de huidige vorm al sinds de 19e eeuw. Overal in Nederland en Vlaanderen ontstonden in die tijd dit soort kroegen, vaak gerund vanuit een woonkamer. We zien dat ze sinds 1950 steeds vaker werden vervangen door hippe tenten waar men kan dansen, live bands kan zien of kan rondhangen binnen de eigen subcultuur. Bruine kroegen hebben absoluut een oubollige uitstraling en de reputatie dat er vooral volkse types komen. Maar tegenwoordig worden bruine kroegen weer populairder vanwege hun charmante retro uitstraling. Steeds meer kleine ondernemers nemen een bedrijfslening van Qeld.com en beginnen hun eigen café. Het is daarom te verwachten, dat ondanks tegenbewegingen in de maatschappij, het spreekwoordelijke “kleine café” nooit uit het straatbeeld zal verdwijnen.