Werken of studeren in een café

Het is een fenomeen dat je tegenwoordig steeds vaker ziet. Mensen die in een café, restaurant of koffiebar aan het werk zijn. En dan bedoelen we natuurlijk niet de barman of barvrouw, en ook niet de serveerster of kok. Nee, we hebben het hier over het zogeheten flexwerken. Voornamelijk voor studenten en freelancers kan het een aangename afwisseling zijn om eens in de zoveel tijd met de laptop richting een cafeetje te trekken, om daar een paar uurtjes onder het genot van een lekkere cappuccino of verse muntthee te gaan zitten werken. Want om altijd maar in je eentje in je kantoor of woonkamer achter een refurbished iMac te zitten kan weleens wat saai worden. Je hebt daar immers nooit aanspraak, geen collega’s waarmee je zo nu en dan een babbeltje kunt maken, en natuurlijk zul je die cappuccino zelf moeten zetten. En zo lekker als de barista deze maakt, lukt je natuurlijk toch nooit.

[IMAGE=d6AFsKfxpGkk.jpg]

Meer en meer cafés zijn dan ook ingericht voor dergelijke flexwerkers. [IMAGE=d6AFsKfxpGkk.jpg] Vaak zijn deze etablissementen voorzien van een redelijk tot snelle gratis internetverbinding en meerdere zitplaatsen met een stopcontact in de buurt. Zo kan een freelancer of student ongestoord urenlang spenderen aan die scriptie, dat nieuwe boek of het ontwerp van een nieuwe website. Maar wat is er nu nog meer een voordeel aan werken of studeren in een café? Dit geldt uiteraard niet voor iedereen, maar veel mensen die regelmatig gebruikmaken van dergelijke flexwerkplekken geven aan dat het geroezemoes om hun heen ze stimuleert in hun werk. Want waar de één in opperste concentratie moet kunnen werken op een plek waar je een speld kan horen vallen, gedijdt de ander stukken beter bij een plek met wat omgevingsgeluid.

[IMAGE=dW3584cYHCXH.jpg]

Overigens zijn niet alle eigenaren van cafés, bars en andere horecagelegenheden ervan gediend dat er hordes flexwerkers afkomen op hun bedrijf. Ook daar kunnen we ons wel wat bij voorstellen natuurlijk. Bijvoorbeeld wanneer de halve zaak de godganse dag vol zit met freelancers en studenten die de gehele dag op één koffietje teren is dat voor hun omzet natuurlijk niet echt bevorderend. Daarom raden we je dan ook aan om bij twijfel altijd even vooraf te informeren bij een van de medewerkers of het oké is dat je gaat zitten werken. Daarnaast is het natuurlijk wel zo fair om eten en drinken te consumeren naargelang de tijd die je doorbrengt in het etablissement. Zit je er slechts een half uurtje tot een uur, dan kun je de rekening gerust beperken tot één of twee drankjes en eventueel een kleine snack. Maar zit je echt een halve werkdag of langer in een bar, dan is het natuurlijk wel zo schappelijk om bijvoorbeeld ook een lekkere lunch te nuttigen.