De inrichting van het café

Rond het jaar 2000 kwamen er steeds meer loungebars in Nederland. Het was in de mode om lekker te loungen met bijpassende loungemuziek en cocktails. Hierdoor nam het aantal bruine cafés aanzienlijk af. Toch is er wel vaker een verschuiving als het gaat om de voorliefde voor een bepaald type zaak. De trends veranderen, net zoals de voorkeur voor het type horecabedrijf. De inrichting van een horecazaak is vaak wel medebepalend voor het publiek wat men trekt. Iemand die graag boven op de tafel staat zal dat sneller doen in het feestcafé dan in die luxe gin lounge.

Een verplichting naar de brouwerij?

Inrichting is sowieso een belangrijk onderdeel voor het horecabedrijf, en daarbij kan het een flinke kostenpost zijn. Vaak wordt hiervoor een lening afgesloten bij een grote brouwerij. De brouwerij krijgt dan meestal pandrecht op de inventaris en legt de uitbater een verplichting op ten aanzien van de afname voor frisdranken en bier. Soms is ook het pand van de brouwerij en dan wordt het zeker lastig voor de ondernemer om onder de afnameverplichting uit te komen. Is een pand ‘vrij van brouwerij’ dan kun je zelf kiezen met welke merken je in zee gaat.

Standaard inventaris voor de kroeg of bar

In een bar of kroeg mag de bar natuurlijk niet ontbreken, ook wel de toog genoemd. Aan de bar staan vaak de barkrukken en op de bar de tapinstallatie. Soms is er ook een pool- of biljarttafel, een dartbord of net zoals in veel gevallen een gokautomaat. De speelautomaat kan natuurlijk voor extra inkomsten zorgen. Aan de bar hangt soms een bel waar men aan kan trekken als je de hele zaak een rondje wilt geven. Behalve de bar kunnen er ook nog bartafels staan of gewone lage tafels met stoelen. Moet er ook gedanst kunnen worden, dan is er vaak ook een dansvloer.

Welk type klandizie

De inrichting is medebepalend voor de sfeer die je wilt creëren. Een podium nodigt uit om mensen op te laten treden, net zoals een spelletjestafel uitnodigt om met elkaar een spelletje te doen. Voor vaste gasten zie je nog weleens de speciale stamtafel, een grote tafel waar ze met elkaar kunnen praten of de krant lezen die er ook vaak ligt. Wil je een sfeer creëren waarbij de mensen juist met elkaar in gesprek gaan ook al kennen ze elkaar niet goed? Zorg dan dat de meeste mensen moeten staan. Tafels geven vaak groepsvorming, waardoor mensen zich minder met anderen bemoeien. Sta je naast elkaar bij de bar dan kan het zomaar gebeuren dat je met je buurman in gesprek raakt. Natuurlijk kun je in dit geval wel een paar statafels neerzetten, zodat mensen in ieder geval hun drankje even neer kunnen zetten.