De sfeer per type café of bar

Een volkscafé herkent men meestal aan de gezellige drukte, een plek om even bij te praten. In dit type café is eigenlijk altijd wel iemand aanwezig en mensen blijven er ook langer hangen. Meestal kun je er niet eten of hooguit een simpele snack. Het prijsniveau ligt wat lager en de inrichting is vaak wat sober. De muziek staat zachtjes tenzij er een feeststemming komt. Vaak hebben ze veel vaste gasten.

Het bruine café

Hier vind je meestal houten stoelen en tafels. Het interieur heeft een nostalgische sfeer en is donker en warm. Er is een breed assortiment aan drank en de bar staat meestal in het midden als een centraal punt. Behalve snacks kun je er ook vaak een eenvoudige lunch of diner nuttigen. De personeelsleden zijn echte horecatypes en goed getraind.

Een speciaal café

De kenmerken zijn vooral sfeer, het assortiment en kwaliteit. Het is een mekka voor fijnproevers en het personeel is gastvrij en vakkundig. Het assortiment bier of wijn, afhankelijk van het soort bedrijf, is zeer uitgebreid en vaak hangen er authentieke items of reclames aan de muur. De muziek is van ondergeschikt belang. De snacks zijn vaak passend bij het drankproduct.

Ierse pub

Een anonieme maar gezellige sfeer. Hier vind je de Ierse gezelligheid en gastvrijheid. Vaak staan er tv’s aan met sportwedstrijden. Het aanbod aan bier en whisky is groot en meestal komt de eigenaar en/of het personeel uit Ierland. Dit soort zaken zijn vaak in trek bij toeristen. De inrichting is donker met veel hout en het is er veelal luidruchtig.

Het studentencafé

Hier heerst een ongedwongen en nonchalante sfeer. De prijzen zijn laag maar er is een beperkt aanbod aan dranken. Het kan er op alle dagen druk zijn. Meestal is er een basic inrichting en een divers muziekgenre. Ook worden er regelmatig activiteiten gehouden.

Party café

Een uitgelaten sfeer en een jong publiek. Ook het personeel is vlot en jong. De focus ligt meestal op het weekend en de avond. De muziek staat hard en soms wordt er gezongen of gedanst. De focus ligt op de alcoholische dranken. Disco verlichting en hang- en zitplaatsen zijn kenmerkend voor het party café. Meestal ligt een dergelijk café in een uitgaanscentrum.

Theatercafé

Er heerst een culturele sfeer die vaak benadrukt wordt met posters aan de muur van actrices of acteurs. Meestal is een dergelijk café gelegen in de buurt van een theater, concertzaal of een filmhuis. Rond de voorstellingen zijn er piekmomenten en het publiek is zeer divers. De focus ligt meestal op de kwaliteit.

Een muziekcafé

Vaak heeft een muziekcafé een bepaalde muziekstijl en is er regelmatig livemuziek. Affiches sieren het robuuste interieur en de muziek staat hard. Eten wordt er over het algemeen niet geserveerd.